Aldrig för gammal för att lära

Har du slutat att lära dig nya saker? Under vissa perioder i livet tenderar vi att stanna i utvecklingen. Vi ser ofta tillbaka på dessa perioder med bitterhet. Det kan därför vara en bra idé att gå en utbildning, både för att lära sig något nytt och för att träffa nya människor.

Detta är en extra bra idé för människor som har kommit upp i åldern. Vi blir per automatik mer bekväma på ålderns höst. Samtidigt pekar mycket forskning på att vi behöver lära oss nya saker. Det är inte heller särskilt svårt att hitta ett företag eller en person som bedriver någon form av utbildning.

Utbudet av kurser och utbildningar är nämligen nästintill oändligt. Du kan välja och vraka mellan saker som faktiskt intresserar dig. Om du har svårt för att bestämma dig kan du lära dig något allmännyttigt.

Varför inte lära dig mer om juridik? Detta är definitivt ett ämne vars innehåll kan gagna dig både i privat- och yrkeslivet. RiVe har utbildning på olika nivåer. 

Om du hellre vill aktivera kroppen kan vi rekommendera dans. Vissa danser kräver mycket hjärnverksamhet, vilket betyder att du får det bästa av båda världar. 

Detta är bara några exempel på saker som du kan ta dig för. Vi kommer fortsätta den här artikeln med att förtydliga hur viktigt det är att inte hamna i någon slags dvala. Detta kan faktiskt förkorta ditt liv och sänka din livskvalitet. 

Varför du ska lära dig något nytt

  • Du får ett nytt syfte i livet. Detta ger dig både motivation och mer energi. Vi människor är i starkt behov av att känna oss behövda. Tyvärr lever många svenskar i ensamhet. Din nya hobby kan bli din väg till ett bättre liv.
  • Du kan exempelvis gå en kurs som inkluderar fysiska träffar. Detta ger dig både hjärngymnastik och social samvaro. Teoretiskt sett bör detta göra dig gladare, vilket i sin tur leder till flera hälsofördelar.
  • Att lära sig nya saker brukar bidra till en dominoeffekt för samtliga delar av livet. Om vi isolerar oss och blir passiva riskerar vi att hamna i en dålig spiral. Om vi istället söker nya utmaningar brukar också resten av livet fungera bra.
  • Vi har redan pratat om vikten av att lära dig något som du kan ha nytta av. Detta är en viktig poäng på grund av att många människor verkar stanna av i utvecklingen och tröttna på det mesta. Faktum är dock att du kan lära dig något som både är konkret och applicerbart.
  • Du kan därför skapa dig ett nytt liv kring din hobby. Utbudet av utbildningar är som sagt oändligt. Och många utbildningar är dessutom avgiftsfria. Visste du att kommunen och staten erbjuder kurser och dylikt till invånarna?
  • Ibland sker dessa utbildningar i samråd med andra ideella föreningar. Dessa föreningar är bara en Googlesökning bort.
  • Du kan också kolla på din kommuns hemsida för att hitta fler alternativ. De har ofta en dedikerad sida till denna typ av aktiviteter. 

Det finns en juridisk byrå i Dalarna som startades av eldsjälar. De byggde sedan på med utbildningar och skaffade sig praktisk erfarenhet. Idag bedriver de en ytterst konkurrenskraftig företagsverksamhet. Vill du läsa om ett exempel av deras framgångar? RiVe vann ärendet trots tuffa tag.

Motivation

Behöver du motivation för att komma igång? Läs om pensionären som pluggade till jurist. Detta om något bör kunna fungera som motivation för någon som har fastnat i passivitet. Du kan alltså studera en lång högskoleutbildning även om du är pensionär.

I den här artikeln har vi försökt lyfta de möjligheter som finns. Vi har tryckt extra mycket på det faktum att många utbildningar är avgiftsfria. Detta är en förmån som vi har i Sverige. Om du har ett helt yrkesliv i ryggen kan du dessutom med gott samvete studera och se det som en återbetalning av dina skattepengar.

Men finns det några gränser för vad man kan göra när man har passerat pensionsåldern? Detta är med stor sannolikhet en subjektiv fråga. Vissa personer är pigga både i kropp och huvud även när de har passerat 70 års ålder.

Det finns dock studier som pekar på att vi blir mindre snabbtänkta med åldern. Vi vet också att kroppen blir lite mer svårjobbad när vi har blivit gamla. Detta är visserligen fakta som är svårt att bortse ifrån. Samtidigt är åldern som sagt många gånger en subjektiv fråga. Om du känner dig frisk och vital bör du inte tveka på att ta dig an en stor utmaning.

Vad gäller högskoleutbildningar finns det dock ett problem. Personer över 60 år får nämligen inte låna pengar från CSN. Du behöver därför ha tillräckligt med pengar för att kunna betala dina hushållskostnader. Om du har en pension bör detta inte vara något problem. Det känns dock som det är viktigt att lyfta denna punkt, främst för att ge en nyanserad bild av studier när man har kommit upp i åldern.

Hinder

Läs i Dagens Juridik om hur pandemin påverkat. Tyvärr har många människor drabbats väldigt negativt av detta. En del människor har inte ens kunnat lämna deras hem på grund av smittrisken. Detta gäller främst äldre människor samt personer med nedsatt immunförsvar.

Som gammal och ensam kan det vara svårt att hålla sig aktiverad under dessa tider. En anledning till detta är svårigheten i att bryta isoleringen. Fysiska träffar på kursgårdar och annat har inte varit möjligt, inte ens i utomhusmiljö.

Vi vill dock betona vikten av det vi har skrivit i den här artikeln. Du kan fortfarande bryta isoleringen även om det känns jobbigt för stunden. Det finns jättemånga kurser som sker via datorn. Du kan dessutom hitta en privatlärare inom en rad olika ämnen.

Du kan googla på privatlärare, eller engelskans private tutor. Det finns flera plattformar som knyter samman lärare och elever. Dessa plattformar är dock privata och de tar således ut en liten betalning. Men om du exempelvis vill studera språk kan du köpa en timme för en hundralapp eller två.

Jag har själv erfarenhet av detta och det är en ynnest att ha en privat språklärare.

Lämna ett svar