Gammal lada får nytt liv med syllbyte

Det har blivit populärt att flytta in i gamla byggnader. Riktigt gamla hus och lador som nästan faller ihop. Naturligtvis så måste de renoveras först. Men när du väl fått ordning på dem så är det en härlig kombination av historia, kultur och moderna lösningar. När en byggherre eller entreprenör respekterar det ursprungliga så kan du få fantastiska byggnader som går att använda till mycket. 

En lada kan bli ett hem, med vardagsrum och sovrum. Kök, badrum och allt annat som du inte kan tänka dig att leva utan. Det är klart att det tar både tid och pengar att komma fram till något liknande. Men om det är en del av din familjs historia, eller om du har förälskat dig i byggnaden, så är det väl värt all ansträngning. Många tycker det känns bra att fortsätta med framtida generationer i ett gammalt hus. 

Hur du renoverar gamla byggnader

När du ser på TV hur en familj bor i husvagn ett år eller två för att få ordning på sitt gamla hus så undrar du om det egentligen är en så bra ide’. Vanligtvis så anser de att väntan är svår, men resultat överflödande. För det mesta så behöver du dock inte hålla på så länge. Gamla hus kan ofta renoveras mycket snabbare, speciellt om du anlitar experter för att göra jobbet. En effektiv teknik för avfuktning

Att få bort fukt och isolera grunden hör till de första sakerna som måste göras. För om grunden är sund så står hela huset stadigare. Rent bokstavligen i många tillfällen. Det är vanligt att verkligen gå på djupet och se närmare på grunden innan folk köper hus. Du kanske rentav måste bryta upp en del av golvet för att vara säker. Men det är det värt. För om du skulle se att något måste åtgärdas så gäller det att ta itu med det först. Gå till sajten och läs om syllbyten

Undvik fukt till varje kostnad

Fukt är ett otyg som kan förstöra ett hus. Inte bara i grunden, men överallt. En läckande takpanna bör tas om hand så fort som möjligt. Det behövs inte så mycket för att fukten ska komma in under taket, och då kan det bli problem. Samma sak med fasaden. Inspektera den noga och var uppmärksam på om det finns några sprickor i putsen. Det är så mycket lättare att ta hand om små skador än att renovera ett helt hus. 

Men det är inte bara hus som mår dåligt av fukt. Möbler och människor är också känsliga. Det intressanta är att luften måste hålla en viss fuktighet för att du ska må bra. Men om det går över procenttalet så blir det fel. Därför är fuktigheten något som du alltid bör vara medveten om och ha kontroll över. Även flygplan måste avfuktas. Läs mer i artikeln här i Dagens Industri

Att lagom är bäst känner svenska folket redan till. Men när det kommer till fastigheter så är mindre bättre, i alla fall när det handlar om fukt. För fukt kan leda till mögel och det är direkt farligt. Fukt kan spränga sönder en vägg och göra att grunden inte är stadig. Det äter upp olika former av material, sakta men säkert. 

Dags att flytta in

Nu är det ju inte alla som renoverar gamla byggnader för att bo i dem. Det kan vara fråga om ett kulturarv eller en byggnad som du helt enkelt inte vill ska försvinna. En familj som bott på samma gård i flera generationer brukar vilja hålla kvar vid en del av de äldre sakerna och husen som finns där. Även om du inte harvar eller plöjer med häst längre så är dessa redskap en del av din familjs historia. Intressant artikel i Sydöstran om renovering och syllbyte i gammal lada. 

Ibland så behövs det inte så mycket för att hålla liv i en gammal byggnad. Om du gör ett syllbyte och håller efter taket så har du kommit långt. Sedan kan du byta ut andra delar vartefter, fixa fasaden och sköta om huset lite grand. Det är klart att om du ska bo där inne så krävs det lite mer. Men med några få tilltag kan du behålla de ursprungliga bjälkarna och annat som ger karaktär åt byggnaden. 

Ta hand om ditt hus

För många är huset en investering. Du har inte så mycket pengar att du kan kasta bort dem, men ett hus eller hem är något att satsa på. Genom att underhålla och eventuellt renovera ditt hus så kan det hålla riktigt länge. Kanske vara till glädje för dina barnbarn och deras barn. Men tills dess så lönar det sig att ha koll på hur huset mår, och ta itu med arbeten långt innan de blir stora. Ta hand om ditt hus så du kan njuta av det i flera år. 

Lämna ett svar