Inte alla accepterar sitt avskedande

Att få sparken är aldrig roligt. Det låter tufft och ofta är det kopplat till konflikter av olika slag. Men ibland kan du förstå varför, situationen har blivit allt för komplicerad. Sedan finns det tillfällen då en uppsägning är helt ogrundad, det kommer som en blixt från klar himmel. Du förstår inte varför och det gör inte heller folk runt omkring dig. Vad kan du göra?

Det första som behövs är ofta en jurist. Med andra ord så behöver du hjälp av proffsen, för att reda ut begreppen. Om avskedandet var giltigt så är det en sak. Men ofta så finns det omständigheter som kan inverka på situationen. Det är sällan svart och vitt, vilket kan vara svårt för en lekman att förstå. Genom att samarbeta med en jurist kan du se om allt har gått korrekt till väga eller inte. 

Dra nytta av juridisk hjälp

Det kan verka som att allting är i ordning. Eller så har du en stark åsikt om att det inte är det. Att avskedandet inte var väl grundat. Så finns det naturligtvis en rad med reaktioner där emellan. Saken är den att du gör väl i att be om juridisk hjälp. Låt en expert se på situationen och avgöra om det verkligen är rätt. Se vad som är giltiga skäl för uppsägningar. Du har ingenting att förlora, men mycket att vinna. 

För ibland så är det inte en god grund för att avsluta kontraktet. Alla har rättigheter och du kan inte sparka någon utan att uppge ett skäl. Vare sig det verkar bra eller inte så måste det analyseras. Skulle det vara så att arbetsgivaren har gjort fel på något sätt kan du förvänta dig en ersättning. Det är inte alla som vill ha jobbet tillbaka. Trots allt så kan det bli något olustigt om du vet att du egentligen inte är välkommen. Men en kompensation skulle kunna vara på sin plats. Viktigt att se vad som kan göras: https://rive.se/kb-artikel/saga-upp-anstalld-pa-grund-av-personliga-skal/

Vara försiktig med avskedande

Vanligtvis så är det inte en fråga om att få revansch. Du vill bara ha vad som är rätt, det som lagen säger. Om du har behandlats dåligt eller orättvist är det inte alls fel att be om en ersättning. Livet i Sverige är inte som du ser på de amerikanska filmerna, där de drar folk inför rätta till höger och vänster. Men även här finns det lagar som är klara och tydliga. Du måste följa avtal och regler, oavsett vad du har för personliga åsikter. 

Ibland blir det naturligtvis en strid. Det är inte alla som accepterar sitt avskedande eller som vill hålla tyst om det. Många gånger är det inte lätt att se vem som har rätt, för det handlar om personliga åsikter. Det kan bli komplicerat att avskeda barnflickan, rapporterar Aftonbladet. Här är en av anledningarna till att folk nu för tiden är noga med att ha ett tydligt kontrakt när de anställer någon. Allt för att undvika lagliga strider eller meningsskiljaktigheter. 

Ibland är det orättvist

Det är lätt hänt att det blir fel. Att någon tyder lagen på ett fyrkantigt sätt och inte ser den stora bilden. Helt klart kan det vara svårt när du har en press på dig, som att hålla sig inom budgeten eller något liknande. Men den mänskliga faktorn är viktig. Se på varje anställd som en människa, en person med ett liv. Vilket de ju alla är. Då är det enklare att undvika misstag eller dåligt omdöme. Samhället reagerade när fel person blev uppsagd. Läs mer i Expressen

Du kan bara hoppas att de som gjort fel reagerar och rättar till sina misstag. Att de förstår hur mycket en anställning kan betyda för vissa personer. Det är inte alla som jobbar för att göra karriär eller tjäna så mycket pengar som möjligt. För ett stort antal medborgare är det en fråga om respekt och självförtroende. Det är aldrig lätt att vara arbetslös, men om du förlorar jobbet av felaktiga grunder blir det ännu värre. Då är det bättre att kämpa för sina rättigheter, att direkt se vad som kan göras. Om inte annat så lägger du grunden för att andra ska bli behandlade på ett mer värdigt sätt. 

Hopp för orättvist behandlade

Det går ofta att komma fram till en överenskommelse. Speciellt när din jurist tar fram de lagar som gäller. Konsekvenserna när du inte följer lagen kan vara nog så hårda. Men det gäller att veta vilka regler som gäller i en viss situation. 

Tveka därför inte att be om hjälp. Kontakta din jurist så fort du tror att något inte är helt rätt, eller innan du fattar viktiga beslut. De kan ge dig den vägledning och stöd som behövs för att lösa problemet. Du måste inte acceptera allt som kommer din väg utan kan ifrågasätta sådant du anser vara orättvist. 

Lämna ett svar