Läkare väljer höjbara bord

Det brukar vara så att vårdpersonal lär sig en och annan sak om sjukdomar. Förutom det de läst i skolan så ser de på nära håll hur olika situationer påverkar folk. Som utslitna kontorsarbetare som kommer in med gamnackar och musarmar. Eller någon som stått vid ett löpande band och lyft samma arm i flera år. Du kan inte behandla din kropp hur som helst och förvänta dig att du ska må bra. Det är därför som även läkare satsar på bra lösningar för sina kontor. 

Människokroppen är egentligen ganska fantastisk. Även om du inte alltid behandlar den väl så anpassar den sig. Men bara upp till en viss nivå eller under en begränsad tidsperiod. Förr eller senare så kommer dina dåliga val att komma ikapp med dig och du blir troligtvis sjukskriven. Ett antal läkare och andra som vet vad de pratar om försöker därför gå ut med information. Både till vanligt folk men också till företagen som de jobbar för. 

Bra bord som ökar produktiviteten

För en verksamhet så är det inte alltid så självklart vad de ska investera i. Naturligtvis kommer maskiner och annan utrustning först, vanligtvis i början när du startar upp. Men vartefter som företaget växer till sig och du får fler anställda måste du börja tänka i nya banor. Underhåll och utrustning fortsätter att vara viktiga. Men du bör även satsa lite extra på din personal. De har olika sorters behov, både fysiska och psykiska som det är upp till dig att ta hand om. 

De flesta arbetsgivare har nu börjat lägga ner lite extra på sin personal. Inte så att de varit dåliga på det förut, men nu har behoven kommit fram lite klarare. Bland annat för att information om hur kroppen egentligen fungerar har blivit tydligare. I samband med detta har även ergonomiska lösningar blivit allt vanligare. Se hur det fungerar på https://www.ergoff.se/produkter/kontorsinredning/hoj-och-sankbara-bord.html

Moderna bord som främjar hälsan

Tidigare så satt alla vid vanliga skrivbord och jobbade. Till och med stolarna var ofta helt vanliga pinnstolar, i alla fall ingenting speciellt som gick att reglera. Men ganska snart så insåg man att det var viktigt att sitta korrekt. Bland det första som förändrades var stolarna. De gick nu att höjas eller sänkas, beroende på hur lång du var samt var du satt någonstans. Bara en sådan sak innebar stora förändringar för de som satt och jobbade hela dagen. Helt plötsligt så blev de inte lika trötta och slitna. 

Nästa steg var att kunna justera även borden. SVT rapporterar om hur viktigt det är med höj-och sänkbara bord. Återigen så kommer du tillbaka till det faktum att alla är olika. Att även personer som är lika långa kanske inte har lika långa ben. Men det har också visat sig vara sunt att stå upp och jobba. Framför allt så ska personalen kunna förändra sin ställning och variera var de lägger trycket på kroppen.

På vissa arbetsplatser har de tagit det här med hälsa och ergonomi ytterligare ett steg framåt. Där kan de anställda sitta och cykla framför datorerna. Allt det här har lett till sundare anställda och minskat antalet sjukskrivningar. För en verksamhet är den här ekvationen viktig. Det kostar pengar att förändra arbetsplatsen. Men i det långa loppet så tjänar du på det. Både ekonomiskt och socialt, för personalen håller sig friskare och därmed mer produktiva. 

Lära sig av de visa

De som kan allra mest om kroppen är naturligtvis läkarna. De har lagt ner flera år av sitt liv på att studera hur den fungerar. En del har gått vidare och specialiserat sig på muskler, hjärta eller någon annan kroppsdel. Men vad de alla har gemensamt är att de ser hur allting är sammankopplat. Du kan inte göra vad du vill utan att det har konsekvenser. Läkare väljer höj-och sänkbart bord tillsammans med sadelstol för bättre hållning. 

Naturligtvis är det på gott och ont. Om du gör något som är bra för kroppen så kommer du att må bättre. Det är därför som ergonomiska möbler är så viktiga. I det långa loppet så minskar antalet sjukskrivningar och den allmänna hälsan blir starkare. En sund person mår också bättre psykiskt för det mesta och trivseln på jobbet ökar när du inte blir helt utsliten vid dagens slut. 

Med andra ord så är det här något som både läkare och andra borde tänka lite mer på. Fortfarande så ser du standardlösningar på flera arbetsplatser. De är kanske inte så illa när du bara ser på det hela rent flyktigt. Men de främjar definitivt inte friskare personal. Genom att istället tänka igenom hur kontoret är inrett kommer du att se stor skillnad. 

Det moderna kontoret

Idag finns det flera koncept runt ämnet kontorslandskap eller arbetsplatsupplägg. Något som är trendigt just nu är att öppna upp avdelningarna utan att göra dem stora och stökiga. Det kanske låter som en motsägelse, men är faktiskt helt möjligt. Tanken är att du ska kunna sitta så gott som överallt och jobba. En dag kanske du har lust att sitta vid det stora bordet, speciellt om du har en uppgift som kräver samarbete. Nästa dag vill du sitta i soffan och jobba, bekvämt nersjunken bland kuddarna. 

Inte så att arbetsplatsen ska bli som det är hemma. Men erfarenhet och forskning har visat att folk jobbar minst lika bra om de sitter skönt. Ofta ännu bättre, när hela innemiljön är upplagd runt trivsel. Ljuddämpande plattor eller så kallade ljudmaskiner kan vara till nytta. Varma färger och levande växter bidrar till den goda atmosfären. Framför allt så måste arbetsstationerna vara justerbara. Ergonomiska möbler som gör att vem som helst kan sitta där utan att få ont i ryggen eller vara tvungen att böja sig på fel sätt. 

Konsten att vara effektiv

Ett direkt resultat av liknande förändringar på jobbet är ökad produktivitet. Förutom att personalen håller sig friskare när de får bra möbler så är det en direkt koppling mellan trivsel och effektivitet. Naturligtvis är det mer som måste läggas till. Gratifikationer eller uppskattning är också något som gör att folk vill jobba. Men möblemanget är en mycket bra början. 

Lämna ett svar