Så får fler fibernät på landsbygden

Att ha tillgång till internet anses nästan vara ett grundläggande behov i dagens samhälle. Och faktum är att det kan vara ganska svårt att klara sig utan nätet. Du kan fortfarande betala räkningar och läsa tidningen på andra sätt, men det blir allt krångligare och dyrare. Men de som önskar leva utan internet är relativt få jämfört med de som gärna har en bra uppkoppling. För idag kan du göra det mesta online, vilket har förenklat livet för miljontals personer.

Nu räcker det alltså inte bara med att ha en uppkoppling. För att du ska få ut så mycket som möjligt av dina enheter och verkligen kunna göra allt du vill så gäller det att den är bra. Fiber är något av det bästa du kan ha och nu sprider det sig till alla orter och hörn i Sveriges långa land. Till en början var det bara storstäderna som kunde koppla upp sig till nätet. Men nu börjar det komma allt längre ut på landsbygden, vilket kan förändra livet totalt för en del familjer.

Komma igång med fiber

Det finns flera olika aktörer inom fibernätsdjungeln. Vilken du väljer kan bero på olika faktorer. På stora orter brukar det vara kommunen eller annan instans som väljer för dig. Men när det kommer till privata föreningar eller områden så kanske du väljer den som ger dig mest för pengarna. Det är samtidigt viktigt att du ser på helheten, så att det inte blir för dyrt. Kvaliteten är ändå det som är viktigast och ska komma i första hand. Stadsnätsbolaget  är det naturliga valet för kunder som vill ha kvalitet.

De kan ge dig ett bra fibernät som fungerar ordentligt, utan allt för stora utgifter. För att dra fiber är inte billigt, men något som måste göras. Och som de flesta önskar sig. Internet kommer bara att bli mer viktigt för varje år som går, nu finns det ingen återvändo. Och all teknologi som säljs idag bygger på att du har en bra uppkoppling. Via fibern kan du också ringa, se på TV och mycket annat som är en del av det dagliga livet. Stadsnätsbolaget AB, kontakta Stadsnätsbolaget.

Vad är egentligen fibernätet?

Det handlar om optiska fibrer, långa smala rör som är gjorda av glas eller plast. Runt omkring dem sitter ett skyddande hölje och ofta lägger man ytterligare ett skal runt omkring dem. De grävs ner i marken och kopplas mellan två stationer. Genom dessa ledningar skickas det ljus av en sändare till mottagaren, och transporterar information mycket snabbt. Smålandsposten skriver här om hur fibernätsdiskussionens skruvas upp.

Ljuset skickats antingen med laser eller med lysdioder. Men väl framme vid mottagaren så måste det naturligtvis omvandlas till elektriska impulser som kan skickas till din dator eller telefon. Fibernätet har lagts ner i stora delar av Sverige. Med tiden så planerar man att helt fasa ut kopparledningarna och istället satsa på dessa moderna tekniker.

Fördelar med att koppla upp sig till fibernätet

Det finns många fördelar med fiber. En av dem är att det går snabbt fram. Kablarna kan vara långa och information skickas över stora avstånd. Den kommer ändå fram på bråkdelen av den tid det tar med mer traditionella medel. Detta är en av anledningarna till att det satsas så mycket på fibernätet. Nu när så gott som allting styrs med elektroniska och teknologiska enheter så måste det gå fort. Du kan inte sitta och vänta på att bilden ska buffra eller att informationen ska laddas ner. De dagarna har försvunnit för länge sedan.

En annan orsak till dess popularitet är nära knutet till hastigheten. Du kan nämligen transportera stora mängder information på en och samma gång. Fibernätet kan hantera enorma mängder data utan att du ens märker av det. Detta öppnar stora möjligheter för både privatpersoner och företag. Dels sparar du tid, men med långsammare uppkopplingar som inte har samma kapacitet går det inte ens att försöka.

Fibernät i både städer och landsbygd

Med andra ord är fiber bra för alla. Men för vissa grupper har det visat sig vara extra välkommet. 24uppsala.se skriver här om hur fler får fibernät på landsbygden. Där kan en bra internetuppkoppling göra stor skillnad. För om du kan jobba via nätet så har du större chans att bo var du vill. Bristen på jobb och de stora avstånden är ett problem i glesbygden. Nu när det är få som kan leva av lantbruk måste de hitta nya sätt att försörja sig på. Det samma gäller utbildning, speciellt för barn i en viss ålder.

När fibernätet når ut till landsbygden så blir det flera valmöjligheter. Det är klart att du kan resa långt till jobbet, kanske bo på plats under veckorna och bara vara hemma på helgerna. Men det finns också en hel del yrken där du kan jobba hemifrån. Där du kan sitta på kontoret virtuellt, vara uppkopplad utan att gå utanför ytterdörren. Det finns flera program som kontrollerar att en person är på plats, såvida du inte jobbar på en projektbasis.

Driva verksamhet eller gå i skolan

Internet kan också användas för de delar av jobbet som du inte klarar av att göra lokalt. En sådan sak som att skicka stora mängder information och bilder. Det kan tillåta ett företag att vara verksamt på plats, men utnyttja ett laboratorium eller huvudkontor någon annanstans. Allt bara för att de har fiber som gör att de kan skicka stora filer på kort tid. Du kan ofta få iväg informationen direkt från en maskin för att sedan få resultaten via mejl.

Att plugga hemifrån är ganska vanligt i andra länder, som Amerika och England. Ofta är det föräldrarna som håller i undervisningen, med alla de hjälpmedel som finns tillgängliga. På nätet kan du hitta flera grupper och forum där du kan få hjälp och stöd. Ett alternativ är att koppla upp sig med en skola varje morgon. Delta i lektionerna, där alla studenterna sitter online i olika delar av världen. Det är ganska fantastiskt vad du klarar av att göra, och allting bygger på en bra uppkoppling.

Fiber ute på landet

Fibernät ute i landsbygden kan alltså göra stor skillnad för de som bor där. Nu handlar det naturligtvis inte alltid om så stora saker som att kunna bo kvar på fädernegården eller inte. Det är också en fråga om bekvämlighet. Med fiber kan du ringa, se på TV och mycket annat som du kanske gör med andra metoder nu. Så det är ganska skönt att få fiber ända in i stugan, även om du inte bor där permanent eller du inte är så långt ut på landet.

Problemet i vissa områden är kostnaden för att gräva ner kablarna och koppla upp bygden. Om inte alla grannarna kommer överens om vem de ska välja eller hur mycket de ska betala kan det dra ut på tiden. En viss procent av alla i ett område måste skriva under för att det ska gå igenom. Det är klart att du kan investera i det själv men det kan bli ganska dyrt om du ligger långt utanför det existerande nätet. Det kan vara bra att jämföra olika alternativ. Vanligtvis så ligger beslutet mellan att betala lite mer vid nedgrävningen och sedan mindre per månad, eller tvärtom.

 

Lämna ett svar