Så räddar du en skadad hårddisk

Datorer är ett fantastiskt verktyg. De har förändrat livet radikalt för de flesta, om inte alla. Vare sig du själv tycker om att hålla på med datorer eller inte så börjar samhället bli mer och mer digitaliserat. Men de flesta kämpar inte emot utvecklingen, utan istället omfattar de den med iver. Bara det faktum att det idag bara är några få procent som inte använder internet i Sverige är ett tecken på hur läget ligger till.

Det är ju inte bara på en dator som du kan surfa. De flesta gör det faktiskt från sin mobiltelefon. Just för att det är så enkelt. Allt är ju tillrättalagt och baserar sig på att alla är beroende av datorer eller mobiler. Men det innebär också att risken för att du ska förlora information har ökat. Nu när du inte längre har en kopia arkiverad i tre exemplar så kan ett litet klick med fingret ställa till med stor skada.

När allt bara försvinner

De flesta har någon gång upplevt den där känslan av att falla ner i ett stort hål. Du försöker snabbt som tanken rädda dig, men det går inte. Trots att du var försiktig har du klickat på radera och allt är borta. Det tog mindre än en sekund att förlora all information eller dina bröllopsbilder, beroende på var du befann dig vid misstaget. Inte blir det bättre av att det var ditt eget fel. Då är det dags för disk recovery. Det finns alltså hopp om livet även om du gjort ett stort misstag.

Andra gånger är det inte direkt ett mänskligt fel som får dig att förlora information. Om det är en brand på kontoret så påverkar det naturligtvis datorerna, likaså släckningsarbetet med allt vatten och andra substanser. Barnen kanske tappar din kamera i badkaret, trots att du hade lagt undan den på ett vad du trodde var ett säkert ställe. Då är det skönt att veta att allt inte är förlorat. Det går att fixa en hel del så att du kan fortsätta använda din dator med all information. Du kan reparera din hårddisk redan idag på den här sidan. Beroende på vad det är för problem så går det snabbt.

Skydda dina datorer

När du sätter upp dina system är det viktigt att tänka på säkerheten. Dels vill du inte att någon information ska läcka ut. Detta är något som är viktigt för alla, inte bara de som sysslar med teknik eller affärer på hög nivå. Ett litet företag kan skadas något oändligt om deras kundregister, till exempel, kommer ut. Det är ett misstag som bara inte får hända. Du förlorar din trovärdighet och kan också bli av med en hel del kunder.

För att undvika liknande situationer börjar allt fler företag begränsa tillgången till information. Såvida du inte behöver komma in till en viss del av programmen för att kunna utföra ditt arbete så kan du inte göra det. Det har ingenting att göra med tillit eller liknande känslor. Naturligtvis kan det vara en del av det hela men annars så är det mest sunt förnuft. Ju färre personer som kommer in desto mindre chans för misstag.

Det går att dela upp systemet i olika delar så att alla har sin lilla bit av kakan. De får ett lösenord som gör att ingen annan kan jobba i just den delen. Hela tiden så finns det naturligtvis en administratör som kommer in överallt. Om hen skulle vilja och om det är läge för det. Många arbetsplatser har funnit att detta sätt att jobba på faktiskt fungerar riktigt bra.

Sätt upp en mur

Du måste också se till att ingen kan ta sig in utifrån. Om du inte redan har ett bra virusprogram installerat så är det hög tid att skaffa sig ett. PC För Alla skriver i denna artikel om hur virus på datorn kan skapa problem för hårddisken. Många av dessa virus eller vad de än kallas har utformats för att förstöra det du har på dina datorer. De äter sig igenom all information och kan leda till svåra konsekvenser. Då är det bra mycket bättre att se till att de inte kommer in redan från början.

Bra lösenord är någonting annat som kan skydda din information. Se till att de är starka och svåra att lista ut. Byt gärna ut dem med regelbundna mellanrum. Undersökningar visar att många slarvar med denna del av sitt IT-underhåll. Om du anlitar en utomstående firma för att sköta dina datorer och internet så brukar de kunna hjälpa till med detta. De kan också se hur pass lätt det är att ta sig in, och täppa till hålen innan de blir för stora.

Virusprogram, brandväggar och mycket mer måste hela tiden uppdateras. Hackarna kommer på nya sätt att förstöra din hårddisk så du måste se till att de inte lyckas. Det måste inte vara det allra senaste eller dyraste, i alla fall inte för ett helt vanligt företag. Men det är viktigt att det täcker alla områden så att du kan känna dig säker.

Vad du kan göra innan paniken sätter in

Det är vanligare än vad många tror att något händer med din hårddisk. Trots att de verkar vara odödliga så är det bara en maskin. En mycket väl utvecklad sådan, men ändå något som kräver ett visst underhåll. Men allt är inte förlorat bara för att hårddisken tar sig en stöt. PC För Alla rapporterar i denna artikel om hur du räddar en skadad hårddisk.

Vissa saker kan du göra själv. Andra gånger är det bättre att lämna in datorn så att experterna får ta sig en titt på den. De kan ofta återfinna all den information som du trodde hade försvunnit ut i cyberuniversum. Inte bara det, de kan också reparera din hårddisk. Om det överhuvudtaget är möjligt vill säga.

Lagra din data på ett smart sätt

Det säger sig självt att backup och lagring är saker du ska ta på allvar. Installera gärna ett program som automatiskt lägger upp informationen på ditt konto i molnet. Eller ha två hårddiskar så att du alltid har en som fungerar. Det finns så många olika saker du kan göra för att informationen inte bara ska finnas på ett ställe. Allt detta är också möjligt från mobilen eller andra digitala enheter.

Eftersom allt ligger på data nu för tiden så kommer det vissa problem med i bilden. Men i samma takt som problemen uppstår eller kriminella element utvecklar nya sätt att komma in så jobbar också de goda makterna hårt. Nya lösningar och skydd utvecklas hela tiden. Flera metoder för att lagra och backa upp ditt arbete gör vardagen enklare och säkrare.

Ofta handlar det om att skapa goda rutiner. Att alla förstår vikten av att lagra på ett speciellt sätt. Ibland kan det ta lite längre tid eller vara krångligare. Men ganska snart har det blivit en vana. Helt klart kan du inte skydda dig mot allt. Bränder och inbrott är saker som sker, och som kan skada dina datorer.

Men gör allt du kan själv för att minimera skadorna, och förlusten av din information. Om det värsta skulle hända finns det sedan chansen att reparera din hårddisk och komma igång med arbetet än en gång.

Lämna ett svar